DIGITEACH Erasmus+ Multiplikációs esemény, Budapest

DIGITEACH Erasmus+ Multiplikációs esemény, Budapest

2023. október 6-án tartottuk a DIGITEACH Erasmus+ Multiplikációs Eseményt, melyen bemutattuk a DIGITEACH projektet és a projekt során létrehozott OER (Open Educational Resources) virtuális tanulási közösségi platformot.

A projekt háttere

A COVID-19 világjárvány a történelem legnagyobb zavarát okozta az oktatási rendszerekben, amely az Európai Unió valamennyi tagállamában sok diákot érintett, és egyedülálló kihívások elé állította a tanulás és tanítás minden típusát és szintjét.

A válság megmutatta, hogy nincs digitális integráció társadalmi integráció nélkül, és a hátrányos társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező tanulók (migránsok, menedékkérők, fogyatékkal élő és sajátos nevelési igényű tanulók) voltak és még mindig azok, akiket a leginkább érintett a világjárvány.

Ezt az összefüggést figyelembe véve a DIGITEACH célja a tanulás folyamatosságának biztosítása valamennyi iskolai tanuló számára – különös tekintettel a sajátos nevelési igényű és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedőkre – a digitális eszközök és módszerek alkalmazásával a minőségi és inkluzív oktatás biztosítása érdekében.

A DIGITEACH innovatív pedagógiai megközelítést alkalmaz az új technológiai eszközök használatára vonatkozóan, amely nem csak technológiaorientált, hanem tanárközpontú is, és az egyes partnerországok mintegy 210 tanárának/pedagógusának bevonásával zajlik (országonként 30 résztvevővel).

A DIGITEACH tehát reagálni kíván arra az igényre, hogy továbbfejlesszük a tanárok digitális kompetenciáit, elősegítve részvételüket a folyamatos szakmai fejlődésben, bevonva őket a jövőbeli szakpolitikák kialakításába és elősegítve jólétüket.

A DIGITEACH multiplikációs eseményen résztvevők:

  • megismerhették a projekt célkitűzéseit és tevékenységeit,
  • felfedezhették a platform számos funkcióját és lehetőségeit,
  • bekapcsolódhattak a nemzetközi hálózatba és új kapcsolatokat építhettek,
  • közvetlenül találkozhattak a projekt hazai munkatársaival és szakértőivel,
  • lehetőségük nyílt a párbeszédre a platform használatáról és előnyeiről.

A rendezvényen tanárok, oktatási dolgozók, ifjúságsegítők, fiatal kutatók vettek részt. Ez a rendezvény lehetőséget kínált arra, hogy megismerkedjenek a projekttel és a platformmal, és megosszák gondolataikat és véleményeiket.

Prof. Dr. Molnár György Dékáni köszöntő beszéde után, Márton Zoltán projekt koordinátor tartotta meg nyitóelőadását a projekt hátterének, célkitűzéseinek ismertetéséről, valamint az eredmények térhatásairól. Őt Dr. habil. Holik Ildikó és Dr. habil. Sanda István Dániel előadásai követték, az Óbudai Egyetem által indított kutatások, valamint a fejlesztett tananyagok interaktív bemutatásával.

Ebédszünet után pedig Márton Zoltán vezetésével a résztvevőknek lehetőségük nyílt egy workshop keretein belül együtt felfedezni a platform kínálta lehetőségeket.

A fényképeket Sárai Judit készítette, Óbudai Egyetem

Az Európai Unió támogatásával. A kifejtett nézetek és vélemények azonban kizárólag a szerző(k)éi, és nem feltétlenül tükrözik az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) véleményét. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem tehető felelőssé ezekért.

Share this post