STEM Task Force Meeting

Nemzetközi EU STEM koalíciós munkacsoportos ülések szervezése az európiai STEM orientációért!

Az Óbudai Egyetem a Magyarországi STEM platform alapítója és ezáltal tagja az EU STEM Koalíciónak. Az Óbudai Egyetem hosszú távú tapasztalatokkal rendelkezik az oktatás és az ipar közötti együttműködés, valamint a tudományos versenyek és tevékenységek változatos formáinak szervezése terén, így alkalmas arra, hogy lendületet adjon egy nemzeti kísérleti programnak Magyarországon.

A „Magyarországi STEM Platform” célja egységes koordinációt, támogatást biztosítani a hazánkban megvalósuló STEM oktatás fejlesztési programoknak, ezzel is elősegítve a műszaki és természettudományi képzések népszerűsítését és a STEM oktatásban résztvevők számának növelését. A „Magyarországi STEM Platform” céljait szoros együttműködésben valósítja meg a vállalatok, kormányzat és az oktatás és a nonprofit szektor egyes szereplőivel. Az EU STEM Koalícióban Magyarországot a Magyarországi STEM Platform képviseli.

A felsőoktatásban a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai (MTMI/STEM) területen trend, hogy a jelentkezők és felvettek száma nem növekszik, hanem stagnál vagy enyhén csökken. A túljelentkezési arány alacsony, így nincs valódi verseny a bekerülésért. 2015-ben az összes jelentkező 24,47 százaléka jelentkezett MTMI képzésre. A nemzetgazdaság növekvő szakemberigényét a felsőoktatás nem tudja követni. Magyarország versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú az MTMI végzettségű munkavállalók hiányának csökkentése.