Sikeresen véget ért a 2022-es Nyári Gyerekegyetem

Sikeresen véget ért a 2022-es Nyári Gyerekegyetem

Befejeződött a „A jövő energiája Minecraft tábor” – Nyári Gyerekegyetem, az Óbudai Egyetem, STEAM Iroda és a Kutatók Éjszakája programsorozat szervezésében.

Márton Zoltán – táborvezető, oktató – sikeresnek ítéli meg az 5 napos, intenzív tábori turnust. A fejlődés napról-napra mérhető volt a táborozók körében, valamint a kitűzött célok beteljesültek, miszerint a résztvevő gyermekek

  • környezettudatos gondolkodásmódjuk megerősödött;
  • természettudományos készségük fejlődött;
  • rendszer szemléletű megközelítéseket használtak;
  • villamosipar- és elektronikai ismereteket tanultak, majd felhasználva a gyakorlatban alkalmazták mindazt;
  • kooperatív-, kollaboratív-, önálló munkavégzésben teljesítették a projektmunkákban előírt feladatokat;
  • megújuló energiaforrások alapszintű ismereteivel gyarapodtak, zöld alternatívákkal ismerkedhettek megl;
  • nap-, szél-, víz-, atomerőműveket terveztek, majd kiviteleztek a Minecraft világában projektalapú oktatásban;
  • városfejlesztésben tapasztalatot szereztek
  • kritikus infrastruktúra-fejlesztésben vettek részt, és biztonságvédelmi megközelítéssel dolgoztak

számol be mindezekről, a táborvezető.

A táborozók elméleti-, gyakorlati-, és labor foglalkozásokon is részt vettek.

Az első napon az elektromos árammal ismerkedtek meg a tanulók, ahol a villamosipari- és elektronikai alapfogalmak mellett, a városfejlesztési ismereteik is fejlődtek. A tematikus napokon tanult megújuló energiaforrásokhoz elengedhetetlen az elektronika, így a témakör elmélyítésének érdekében áramkört építettek, és SMD-t is forrasztottak. A tanultak beágyazódáshoz segítségül hívtuk a Minecraft nevű játékot, amelyet modifikáltunk – ennek köszönhetően, amit tanultunk, megépíthették a gyermekek a virtuális valóságban is.

Dr. Kutor László, Neumann-díjas tanár úr az IT Evolúció kiállításon belül minden olyan berendezést megmutatott nekik, amely érdekelte őket a kiállító teremben. Rendkívül izgatottak voltak a táborozók, hiszen a Titanic hajón működő távközlő berendezést tekinthették meg működés közben, valamint egy régi, miniatűr mobiltelefon történelmébe is bele kóstolhatta. Tanár úr mini tárlatvezetése végén, az Enigma kódoló eszköz technológiájába is beavatta a gyermekeket, köszönjük neki az előadást ezúton is!

Ahogy teltek a napok, úgy minden nap tanultak valami hasznosat a megújuló energiákról. Kedden szélerőműparkot és vízerőműveket terveztek, és építettek a táborozók, ahol a transzformátor, inverter, a légi- és földi kábelek, a szél- és vízturbinák, a generátorok, és a energiaátalakulás folyamata elengedhetetlen volt. Szerdán a napenergiával ismerkedhettek meg, ahol kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a tábor résztvevői. A Minecraft világában megalkotandó projekteket, a kitűzött időn belül sikerült teljesíteniük, egy hatékony, környezetvédelmi szempontokat kielégítő, átlátható eredményt bemutatva.

Csütörtökön egy zöld alternatívával ismerkedtek meg a táborozük. Magyarország energiaellátásának 53%-át, a Paksi Atomerőmű látja el, így fontos volt megemlíteni ezt a fajta energiaforrást is. A terület komplexitása miatt az előadásban szó volt a fosszilis- és a fúziós reaktorok fajtáiról, sajátosságairól. Felhívtuk a figyelmet, hogy a leginkább használt nyomott vizes reaktorok ma már kevés kockázattal rendelkeznek, azonban számos veszélyt rejtenek magukban.
 
Összeszokott közösség alakult ki a 4. napra, így gördülékenyen dolgoztak a projekteken is. 15 db könnyű vizes reaktort, és hozzákapcsolódó gőzturbinákat építettek. Ezen kívül, megalkották a sziget erőteljes atomerőművét, amelyhez már külön távvezeték-hálózatot, és út rendszert hoztak létre, sugárvédelmi felszerelésben.

A tábor utolsó napja rendhagyó volt, hiszen ellátogattunk a Szalkszentmártoni napelemes kiserőműbe. A 336 kW (AC oldali), és 381 kWp (DC oldali) beépített teljesítménnyel rendelkező napelempark érdekesnek bizonyult, hiszen pénteken a táborozók már a virtuális világban találkozhattak ezekkel a berendezésekkel. Jó volt összehasonlítani, egy valós, jelenleg is termelő erőművet, a játékban megépített projekttel. Köszönjük a lehetőséget Mikus Tibornak, és a VIP Electric Kft.-nek.

2023-ban is lesz Nyári Gyerekegyetem!

Kersánszki Tamás, az Óbudai Egyetem STEAM Iroda vezetője megerősítette, hogy 2023-ban is megrendezésre kerül a Nyári Gyerekegyetem. Az irodavezető hangsúlyozta, hogy a táborozók által kitöltött kérdőívek, tesztek és anonim jellegű vélemények mind-mind segítenek abban, hogy a következendő tábor is olyan minőségű, és hatékonyságú lehessen, amit elvárnak tőle.

 

Tábori vélemények

„Szeretném megköszönni minden szervezőnek az idei Minecraft tábort! Kiemelkedően jó volt a szervezés, a témaválasztás, a lebonyolítás. Nagyon jó lenne ha lennének hasonló programok akár évközben is.”  – G.A.

„Szeretném elmondani, hogy minden tekintetben rendkívül színvonalas, jól szervezett, hasznos, jó hangulatú eseményt sikerült összehozniuk! Gratulálok hozzá! Fiam rengeteget tanult, fejlődött, külön köszönöm, hogy a gyerekekre egyenrangú félként tekintettek, partnerként kezelték őket. Én legalábbis így éreztem, és tudom, hogy a fiamnak ez sokat jelentett.” – K.D.O és K.I.

Nagyon hálásan köszönjük a tábori élményeket, a kedvességét, lelkesedését és a napi összefoglalókat! Mindenkinek el fogjuk mesélni a pozitív tapasztalatainkat, hogy jövőre minél többen jelentkezzenek majd egy ilyen igényes, tartalmas nyári táborba!  Munkájában további sikereket kívánunk és gratulálunk a szervezéshez és lebonyolításhoz!” – M.M.

„Még egyszer nagyon köszönöm azt a sok törődést, extra energiát, amit a tábor ideje alatt és azt megelőzően az előkészületeknél is a Gyerekeinkre áldoztál, áldoztatok a Kollégákkal! Fiaim nagyon jó élményként élték meg a program minden egyes napját és sokat tanultak, tapasztaltak. Minden nagyon átgondoltan volt felépítve, a tematikus programok is kiválóan működtek.” – Dr. P.A.E.

Share this post