EU STEM Coalition: Taskforce meeting az ukrán STEM-oktatás támogatására

EU STEM Coalition: Taskforce meeting az ukrán STEM-oktatás támogatására

A STEM iroda munkatársai, Kersánszki Tamás, oktatásfejlesztő és Márton Zoltán projekt koordinátor november 28-30. között a Magyarországi STEM Platform képviseletében az EU STEM Coalition által szervezett Taskforce Meetingen vettek részt az észtországi Tallinban. A találkozó célja az volt, hogy a koalíció tagjai támogatást nyújtsanak az ukrán STEM stratégia kialakításában és tanácsadással segítsék a természettudományi oktatás hatékonyságát a jelenlegi háborús időszakban. 

A találkozón a magyarokon kívül ausztrál, baszk, dán, észt, finn, flamand és holland szakértők találkoztak, valamint több ukrán minisztérium, civil szervezet és ipari szervezet képviselői vettek részt. A résztvevők között számos STEM-oktatási szakértő volt, akik tapasztalatot szereztek a STEM-oktatás fejlesztésében és megvalósításában Európa-szerte.

A Taskforce Meeting céljai a következők voltak:

  • Inspirálódni a STEM-programokból és stratégiákból, amelyek Európa-szerte léteznek.
  • Hálózatosítani és megvizsgálni, hogy az ukrán kezdeményezések hogyan csatlakozhatnak a jelenlegi EU-s kezdeményezésekhez a STEM-oktatás terén.
  • Ötleteket generálni egy ukrán STEM-stratégiához.

Különös hangsúly a lányok STEM-oktatásán

Különös hangsúlyt kaptak a lányok STEM-hez kapcsolódó programjai, mivel Ukrajnában is egyre fontosabbá válik, hogy a lányok is elsajátítsák a klasszikusan férfiak által dominált szakmákat.

A Magyarországi STEM Platform részvétele

A Magyarországi STEM Platform is részt vállalt a workshopok vezetésében, valamint a szakértői panel beszélgetésekben. Kersánszki Tamás a regionális stratégia kiépítésről, Márton Zoltán pedig az új STEM programok létrehozásánál felmerülő kihívásokról beszélt.

A Tallinnban megrendezett Taskforce meeting fontos lépés volt az ukrán STEM-oktatás támogatásában. A találkozón résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos, hogy az ukránok továbbra is hozzáférjenek a minőségi STEM-oktatáshoz, annak ellenére, hogy az ország háborúban áll. Az együttműködésnek köszönhetően az ukránok lehetőséget kapnak arra, hogy a STEM-oktatás révén elsajátítsák a jövőre nézve nélkülözhetetlen készségeket.

Share this post